✿ Pilih Doodle Yang Anda Mahu ✿

Khamis, 8 Mac 2012

TUTORIAL : Melukis Doodle Menggunakan Paint Tool Sai

siapa yang belum download SAI tu pegi search GOOGLE dulu untuk cari software tu
tapi boleh jugak kalau KLIK SINI atau SINI 

1 ) Klik kat File > New > pilih saiz yang sesuai untuk melukis

2 ) Klik yang aku petak kan tu. nama nya Linework layer..

3 ) Double-click kat layer 1...namakan layer tu sebagai 'colour'..sebab layer tu akan digunakan untuk kaler je..
4 ) Klik pulak dekat icon no 4 tu...tukarkan mode normal kepada multiply...

5 ) Pegi balik kat Linework layer tadi....dan klik pada icon curve...kat no 5 tu..
6 ) Adjust saiz curve tu mengikut kesesuaian korang....bagi aku lebih senang kalau nak adjust kat situ...aku cadangkan 4.7...(tak kesah pun..ikut selesa korang..)

 
korang just tarik je curve tu mengikut bentuk yang korang nak..curve ni senang je nak handle..sebab dia smooth..double-click kalau nak matikan point tu..dan...boleh sambung balik lukis.....


yang ni option je lah ye...kalau rasa bentuk yang korang sketch tadi agak tak kemas dan tak menepati yang korang nak...korang boleh klik kat icon 'edit'...lepas je korang klik kat edit tu..korang akan perasan kat sketch tadi ada point2 yang berwarna...korang boleh tarik balik point2 tu tadi..dan adjust balik...senang kan?lepas dah berpuas hati...klik je balik kat icon 'curve' tadi....dan habiskan sketch...

Masih lagi di layer Linework...klik kat icon 'magic wand' klik gambar untuk lihat jelas
Halakan magic wand tadi ke area yang korang nak warnakan...jangan pelik pulak apesal kaler yang korang pilih tadi tetibe jadi kaler biru...memang dia camtu...satu lagi..pastikan line2 yang korang sketch tadi takde yang putus2..dan kena ingat..magic wand hanya berfungsi di layer Linework sahaja..

Lepas dah camtu..pegi balik kat layer 'colour' tadi...


..guna 'brush' dan 'marker' pun boleh..asalkan boleh digunakan untuk kaler....bila korang klik je kat salah satu tools tu..warna biru tadi akan bertukar menjadi garisan putus2..
Setkan saiz ke tahap paling gaban..paling besar la kiranya..tak kesah nak buat ke tak..jimat masa sket nak kaler..  klik gambar untuk lebih jelas

Bila dah habis kalerkan..klik kat Selection > Clear....untuk hilangkan balik garisan putus2 tadi...

dah siap tekan clear pegi balik ke layer Linework balik...ulang balik step cara nak warna  tadi...untuk warnakan bahagian lain....dan begitulah seterusnya...
lepas je dah habis kaler semua...klik kat File > Save as.....save macam biasa..dalam format jpegatau png..jangan pulak file SAI...

aku baru lagi dalam SAI ni. rasa nye tak boleh di transparentkan. jadi pandaikan diri anda ke
photoshop atau GIMP untuk transparentkan. ayat copy sikit dari Sini 

dan ini hasil nye.. TAK CANTIK

2 ulasan:

Azza Afdzal berkata...

pandainya buat doodle...

Awie Omar berkata...

Dari http://awieomar.blogspot.com/2012/03/10-x-men-yang-lambat-datang-sekolah.html
baru folo sini. Teruskan usaha anda berbloging orait!