✿ Pilih Doodle Yang Anda Mahu ✿

Selasa, 13 Mac 2012

Tutorial : Sidebar dan Post Title Macam Aku

ade tak yang tercari-cari nak buat macam mana biar sidebar korang tak nampak semak kan. sini aku kasi tuto kat yang tengah mencari untuk buat sudebar kemas. mula-mula KLIK SINI
then. ikut tuto yang bawah pulak


tak paham maksud aku? yang aku petak kan warna merah tu lar maksud nye. ada yang nak buat macam tu? 
aku dapat rekueh tuto ni dari seseorang kat FB.  


1. Log in > Dashboard > Design > Edit Html > Tick Expand Widget Templates
2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini (for simple template)
sidebar:
h2 {

post tittle:
h3.post-title {


3. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini (for denim template)
sidebar:
 .sidebar h2 {

post tittle:
.post-title {

4. pastekan code nie dibawah code yang korang cari tadi

text-align:center;
-moz-border-radius-topleft: 20px;
-moz-border-radius-topright: 20px;
-webkit-border-top-left-radius: 20px;
-webkit-border-top-right-radius: 20px;
-top-right-radius: 20px;
border-top-left-radius: 20px;
border-top-right-radius: 20px;
border-bottom: 1px solid #FF8FBA;background : #FF8FBA;
font-family : Comic Sans MS;
font-size:14px;
padding: 2px;
margin: 5px
}
Yang aku warnakan merah tu boleh pilih warna apa nak. sebenarnya boleh buat dua warna lain-lain. ce kau try. aku dah try tapi macam tak cantik je. buat sama warna cantik. cari wana disini .

yang warna kuning tu boleh tukar tulisan suka hati korang kat Microsof Word korang tu lar. nak cari dalam tenet pun boleh~ any request boleh komen kat bawah.

ada pemberitahuan penting. ada sape-sape yang tak jadi buat? pastikan kod kat bawah ni tak ada kat tempat korang nak buat tu. kalau ada padam terus..
background: #FFECF5;
border: 2px dashed #000000;
-moz-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
-webkit-box-shadow: 0 0 3px 3px #C0C0C0;
box-shadow: 0 0 2px 2px #C0C0C0;

kat atas tu adalah kod border yang korang dah buat macam gambar kat bawah ni. pastikan tak ada ye. kalau tak. tak menjadilah..
 




6 ulasan:

Nur Farizan Dot Com berkata...

terima kasih tutorial yang menarik :)

Tengku Muhd Faiz Ridza berkata...

whahaa! dah lama cari tuto ni.thanx! cuba tgok blog sy tuh. hudoh aje.. :( urm..k lah.nak cuba tuto ni. tgok blog sy tau! >,<

SunnyFunny berkata...

alalaallaaa .
awat ta jadi nie ? =,=

SunnyFunny berkata...

tolong wutt kan leyh taa ?

Husna's Craft berkata...

cntik dh blog pu3 skrang ni.. hehe

Putri Lagu berkata...

@Nur Farizan Dot Com
same2 dear.. ;)